Bára: Čokoládový brownie s kokosovou peřinou

 „Peču dobře, peču ráda.“ Když podobnou větu zmíníte před kýmkoliv, můžete si být jistí, že se už nikdy nezbavíte žádostí na upečení sladké dobroty při každé příležitosti, kdy se s ním potkáte. A taky se nevyhnete výčitkám, když na setkání s takovým člověkem žádnou dobrotu nepřinesete.

Podobnou větou jsem zřejmě prezentovala jeden ze svých koníčků, pečení, na úvodním pohovoru pro Srdcerváče. Od té doby totiž pokaždé, když přijedu na školení nebo schůzku týmu do kanceláře na Sokolovské, slýchávám: „Báro, co jste nám přivezla dobrého?“ nebo „Barboro, máte pro nás dneska konečně nějakou bábovku?" 

Ono pečení, jako každý jiný koníček, vyžaduje svoje. Čas, kuchyň, troubu, ingredience, šlehač, formičky… a tak bych mohla pokračovat donekonečna. Donekonečna jsem se ale nemohla 'vymlouvat' na nepřítomnost věcí potřebných k pečení nebo na prostý fakt, že by koláč nepřežil cestu Brno-Praha. Když pak ale Honza Dvořák veřejně slíbil, že Bára Cukrovinka upeče něco dobrého na zahajovací tiskovku Srdcerváčů, bylo jasno.

A tak jsem v předvečer dne D pekla jeden z mých nejoblíbenějších dezertů v provizorních podmínkách sestřiny pražské kuchyně. Čokoládový brownie jsem kokosovou peřinou povýšila na další level.

Proč byste se do brownie měli zamilovat i vy? Znáte pocit, který se dá popsat jako 'nebe v hubě'? To je tak, když máte mluvit s novináři a usmívat se do kamery, ale chuť na čokoládovou slast prostě nepřekonáte. Nedá se odolat, a tak kašlete na zuby od čokolády, drobečky v koutcích a zapatlané prsty a do vláčného čokoládového kvádříku se s nesmírnou chutí zakousnete…

Co budete potřebovat:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 6 zarovnaných lžic kvalitního holandského kakaa
  • špetku soli
  • 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 4 vejce 
  • 3 lžičky marmelády (zázvorové, meruňkové, ...)
  • 2 bílky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce mletého kokosu
  • plech a pečicí papír

Postup:

  • Troubu zapni na 180 st. Menší plech vylož pečicím papírem. 
  • Čokoládu rozlámej na drobné kousky, máslo nakrájej na kostky. Společně nech pomalu rozpouštět ve vodní lázni. Občas promíchej.
  • Do menší misky prosej mouku, kakao, špetku soli. Do toho přidej vajíčka a marmeládu. Metličkou důkladně promíchej, až vznikne jednolitá hmota.
  • Jakmile se máslo a čokoláda rozpustí, pomalu je za stálého míchání přilej k těstu.
  • Těsto vlej do připraveného plechu. A peč ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
  • Mezitím si ušlehej bílky do pěny. Pak přidej krupicový cukr a vyšlehej vše do tuhého sněhu. Pak ručně metličkou přimíchej kokos. Sníh trochu zmenší svůj objem.
  • Po 20 minutách vyndej brownie z trouby; vršek se zdá být upečený a tuhý, ještě se ale trochu chvěje. Na povrch vlej kokosový sníh, opatrně jej rozetři až ke krajům plechu stěrkou a vrať vše zpět do trouby. Teplotu stáhni na 150 st. a peč dalších 10–15 minut, dokud kokosová peřina nezezlátne.
  • Brownie pak vytáhni z trouby a nech zchladnout. Pak můžeš krájet a ochutnávat.

A jak jde pečení a ochutnávání sladkostí dohromady s onemocněním střev? Říká se „odříkaného chleba největší krajíc“. Toto přirovnání platí i pro mě. Pečení mě baví jako proces. Vybrat recept, připravit ingredience, samotné pečení a pak očekávání reakce dobrovolných ochutnávačů. A taky samozřejmě trénink pevné vůle. Té mojí.

Srdcerváčka Bára


Sledujte nás na sociálních sítích!